Computer

Op deze pagina vind je meerdere artikelen gerelateerd aan de computer, het computergebruik en de software ervan.

Het volgen van een computercursus

Er zijn veel verschillende computer cursussen. Hierna zullen de meest gebruikelijke cursussen besproken worden. Deze leveren in eerste instantie ook de meeste tijdswinst op.

Cursus Microsoft Word, Excel of Powerpoint

Ken je dat? De computer doet totaal niet wat jij wilt en soms verspringen hele alinea’s in Microsoft Word. Als het antwoord op deze vraag ja is dan heb je misschien iets aan een computercursus van Microsoft.

Microsoft heeft het office pakket ontwikkeld dat zowel zakelijk als particulier erg veel gebruikt wordt. Onder het Officepakket vallen de programma’s Word, Excel, Outlook, PowerPoint en nog enkele anderen. Wanneer u veel met één van deze programma’s werkt kan het niet onverstandig zijn om een training te volgen. In deze programma’s zijn namelijk veel sneltoetsen en handigheden verwerkt die het gebruik met deze programma’s een stuk aangenamer kunnen maken.

Tip: gebruik sneltoetsen
Het werken met het officepakket Word is in veel beroepen niet meer weg te denken. Het kan enorm tijdsbesparend zijn, maar als de computer niet meewerkt is dat erg frustrerend. Er zijn veel handige sneltoetsen geïntegreerd in Word die voor gemak kunnen zorgen maar zonder kennis van deze sneltoetsen kunnen ze ook niet gebruikt worden.

Introductiecursus voor senioren

Het handelen met de computer is vaak een zelf aangeleerde methode. Vooral voor ouderen kan dit een belemmering zijn, voor veel tijdsvertraging zorgen en een hoop frustratie met zich meebrengen. Door een (opfris)cursus te volgen kan er gemakkelijker gewerkt worden in het hele besturingssysteem van de computer. Bij deze cursus worden de meest voorkomende problemen besproken en wordt er in korte tijd besproken hoe effectief gehandeld kan worden met de computer.

Typecursus

Het typen met de 2 wijsvingers is inmiddels verleden tijd. Het is voor veel werkgevers een standaard bij het aannemen van personeel dat er blind getypt kan worden. Met twee vingers typen levert gemiddeld zo’n 140 aanslagen per minuut op. Bij blind typen is de standaard 250 aanslagen per minuut. Per dag is dit een enorme tijdswinst!

Computercursus zorgt voor gemak

Computertrainingen kunnen dus voor veel gemak zorgen. Cursussen kunnen zowel online als klassikaal worden gevolgd waarbij de docent aanwijzingen geeft. Bij het volgen van een computertraining heeft u de rest van uw computerleven profijt van de voordelen!

Geschiedenis en soorten computermuis

Rond 1960 had men al het idee om een computermuis te maken alleen was het toen nog niet echt nodig. De paar computers die men in die tijd gebruikte waren functioneel als rekenmachinek en bezatten nog geen grafische besturingssysteem. Om de computer opdrachten te geven was er een toetsenbord. Op het moment dat Windows op de markt kwam werd het gebruik van een muis geïntroduceerd. Windows draait in combinatie met een grafisch besturingssysteem en maakte de computermuis erg handig.

Standaard muis

Een muis werkt eigenlijk vrij simpel. Als u aan de onderkant het plastic ringetje losmaakt ziet u een balletje wat rolt met de beweging van uw hand. Tegen dit balletje aan zitten 3 wieltjes. Een daarvan diagonaal om het balletje tegen de andere twee, die loodrecht op elkaar staan, aan te duwen. De beweging in x en y richting wordt zo op de rollertjes overgebracht. De truc zit hem in de schijfjes met gaatjes aan de rolletjes verbonden. De schijfjes draaien tussen een klein infrarood lampje en ontvangertje van licht. Dit schijnt precies door de gaatjes. Door nu met een chip de snelheid van verandering van dat lichtsignaal te meten, kan de beweging van de muis worden vastgelegd.

Voor of achteruit?

De slimmerik zegt nu : “hoe weet hij of de muis vooruit of achteruit gaat?” Het antwoord is simpel. Rond ieder schijfje met gaatjes staan simpelweg 2 ledjes en 2 ontvangers. Ze staan op verschillende hoogte. Uit het tijdverschil van lichtveranderingen kan de chip opmaken welke kant het wieltje opdraait.

Hoe sluit je ze aan?

De meeste moderne muizen hebben een usb (2.0) aansluiting. Maar de oudere muisen werken ook nog wel met PS/2 aansluiting.

Soorten computermuizen

Tegenwoordig weten we niet beter en zijn er vele soort muizen op de markt. Hieronder een selectie van de meest gebruikte computermuizen.

Infrarode Muis

Een optische muis werkt zonder muisbal. Een infrarood lampje verzendt honderden keren per seconde licht uit dat terugkaatst op de ondergrond. Een zogenaamde CMOS beeldsensor pakt dit beeld net zo vaak op. Vergelijkt het met de voorgaande beelden en bepaalt de verplaatsing van de muis. Dit stuurt hij door aan de computer.

Draadloze muis

Naast een balloze muis is er ook de draadloze muis. Deze verzend zijn informatie naar een ontvangstkastje dat aangesloten is op de usb/ps/2 poorten. Voordeel is natuurlijk geen draad maar nadeel is hoger stroomverbruik en batterijkosten.

Bluetooth muis

Een bluetooth muis verzend ook zijn gegevens draadloos. Het enige verschil is dat een bluetooth ontvanger meerdere apparaten tegelijk kan ontvangen. Zo krijg je een zogenaamd PAN (Personal Area Network).