Er gaat niets boven Groningen

Met stip op 1, de leukste stad van Nederland is toch echt Groningen. En dat is mooi ja.

Deze website is een ode aan Groningen, het hart van het Noorden.

Wat kan je hier zoal vinden?

vlag van Groningen
Toen we met ons team gingen nadenken over de invulling van deze website waren we er snel uit. Een combinatie van artikelen, links en lijstjes over de stad en provincie Groningen. Opdat men makkelijk informatie vind over deze mooie stad.

Top 10 bezienswaardigheden in de stad Groningen

Omdat wij van lijstjes houden en lijstjes van Groningen houden, hebben we een lijst samengesteld van de 10 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben als je in de stad Groningen bent.

Met stip op  #1:   de Martinitoren 

martinitorenVoor de echte stadjers het symbool van Groningen, d’olle Grieze beter bekend als de Martinitoren. Met 96,8 meter prijkt deze toren hoog boven de stad. Tegenwoordig goed vanaf het Forum te bezichtigen.

#2: de Folkingestraat

Op het eerste gezicht verwacht je niet dat de Folkingestraat bekroond is tot: ‘Leukste Winkelstraat van Nederland’. Dit komt omdat het er vaak erg druk is. Fietsers en voetgangers door elkaar heen lopend en fietsend, het is er soms oppassen. Juist deze mix van drukte, leuke winkeltjes en met het zicht op de mooie gevels maakt het leuk.

#3: het Groninger Museum

Door velen verafschuwd vanwege de moderne architectuur toen het museum haar deuren opende in 1994, maar toch in de top 3. De Groninger is gaan houden van het gedrocht en hoort nu net zo bij de stad als het Peerd van Ome Loeks. Bekijk op de website van het Groninger Museum wat er op de agenda staat.

#4: het Hoofdstation van Groningen

Een vrij opvallende naam tussen de bezienswaardigheden, want een station wat is daar nou mooi aan? In 2019 werd het nog uitgeroepen tot mooiste station van Nederland. Neem eens de tijd om het stationsgebouw uit 1895! goed te bekijken en dan pas vallen de gotisch gevelelementen goed op. Ook de stationshal is erg mooi!

#5: de Prinsentuin

Iedereen kan zich wel wat voorstellen bij een prinsentuin, prachtige perken met bloemen, buxushagen en hofjes. En zo is het ook. De middeleeuwse tuin is in opdracht van toenmalig stadhouder Willem Frederik aangelegd. Zijn voorletter W (Willem) en de voorletter van zijn vrouw A (Albertine Agnes) zijn nog steeds zichtbaar als je door de weelderige tuin loopt. Van 1 april tot 1 oktober is er een theeschenkerij en kan je heerlijk genieten van het uitzicht op de Prinsenhof en mooie tuin.

#6: het Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is heerlijk om even pas op de plaats te maken als je weg wilt uit de stad. Het smalle, maar langwerpige park is ideaal voor een wandeling. Ook de mooie wijk (Oranjewijk) naast het park is leuk om doorheen te lopen. In augustus is het Noorderzon festival en is het tot in de late uurtjes erg goed toeven met muziek, kunst, eten en drinken!

hoge der a groningen

#7: de Hoge der A

Wie aan grachten denkt, zal niet zo snel aan Groningen denken. Toch zijn de Groningse grachten fantastisch mooi. De Hoge der A is het summum van oude pakhuizen, grachten, driemasters en stad. Geniet op een van de vele terrassen aan het water en ervaar het leven. Ook leuk is het Noorderlijk Scheepsvaartmuseum dat verborgen zit in een monumentaal pad in de Brugstraat.

#8: het Forum

Een nieuwkomer in de lijst is het Forum. Eind november 2019 opende dit grote en hoge gebouw in het centrum van de stad haar deuren. Er is, net als bij het Groninger Museum destijds, veel te doen geweest om de bouw van het Forum. Begrotingen werden al snel overschreden en sommige Groningers hebben nog een wrange smaak in de mond als zij over het ’te dure’ Forum praten. Desalniettemin is het gebouw er nu en went men aan het moderne uiterlijk in de oude binnenstad. Het Forum is bedoelt als verlengstuk van de Groninger huiskamer waar men elkaar kan ontmoeten. In het gebouw bevindt zich de nieuwe en hypermoderne bibliotheek, een bioscoop, de VVV, expositieruimten, eet- en drinkgelegenheid en vergaderzalen. Door de openheid van het interieur is het een unieke ervaring en goede tip om naar de rooftop te gaan via de roltrappen en een mooie uitkijk over de stad te hebben.

#9: de Grote Markt

Centraal in Groningen is de Grote Markt met het stadhuis, de bekende gevelwand waar onder andere drink- en eetgelegenheden zijn als de Drie Gezusters en natuurlijk de Martinitoren. Aan de Grote Markt kan je heerlijk zitten op een terras en het Groninger leven aan je voorbij laten gaan. Zeker een aanrader is het Goudkantoor dat een klein beetje verstopt zit achter het stadhuis. Dit gebouw stamt uit 1635 en was toentertijd een waarborg voor zilver en goud.

#10: Oude Kijk in ’t Jatstraat

Wie van mooie rijksmonumenten houdt zit goed in de Oude Kijk in ’t Jatstraat dat 11 rijksmonumenten en 25 gemeentelijke monumenten waarborgt. Van oude gasthuizen tot art-nouveau stijl ontworpen gebouwen, het is genieten geblazen als je door deze straat loopt. Vlakbij de Oude Kijk in ’t Jat ligt ook het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen en is zeker de moeite waard om voor om te lopen.

schrijf over groningen

Handige links om meer informatie over de stad te vergaren:

Soort:Website:
VVV Groningenwww.visitgroningen.nl
Gemeente Groningengemeente.groningen.nl

Kop d’r veur

Benieuwd welke bedrijven uit de Groningse werkethiek ontstaan zijn? Bekijk onderstaand lijst.

Typisch Gronings:

Nog meer:

Anders:

Schrijf over Groningen!

Hou jij ook zo Groningen, en wil jij jouw liefde niet langer onder banken en stoelen schuiven? Schreeuw het van de daken en schrijf jouw liefde op in een mooi verhaal, leuk artikel of kom met iets creatiefs voor op Stip Groningen. Neem contact met ons op en wij bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Momenteel zijn er de categorieën: Restaurants, Cafés, Sport, Studeren en Bedrijven (met subcategorieën) online. Heb jij een leuk idee voor een nieuwe categorie? Bijvoorbeeld Wonen of iets heel anders waar jouw artikel over gaat? Geef bij ons aan wat jouw idee is!